Fotoateljén är unik. Den är uppförd runt förra sekelskiftet och är en av två ateljéer från denna tid i Kalmar län och den enda som finns kvar på ursprungsplatsen. Den var försedd med ett stort takfönster för dagsljusfotografering. Ateljén var i bruk till in på 1940-talet och under hela tiden användes den endast av kvinnliga fotografer.

På Olssonska Gården finns Kalmar läns äldsta fotoateljé. Ateljén uppfördes 1903 och hyrdes ut, under nästan 50 år, till en hel rad av kvinnliga fotografer. Först var Anette Haag som också hade en filial i Gökalund. Här intill finns två fotografier tagna av Anette Haag på tidigt 1900-tal.

Hon efterträddes av Gerda Berg som dock signerade sina foton med Anette Haags eftr. Nästa fotograf var Rut Olsson som senare gifte sig med porträttfotograf Jan de Meyere och de startade tillsammans Jan de Meyere ateljé i Stockholm som de drev 1925-1941.

Efter Rut Olsson fortsatte i tur och ordning systrarna Edit Gustavsson, Rut Gustavsson och Maj, gift Johansson. Maj blev den sista fotografen i den gamla ateljén. 1948 flyttade hon verksamheten till den gula villan som gränsar till Olssonska Gården i söder.

För närvarande är det ett slöjdarkollektiv som har hantverksförsäljning i ateljén.  Fotografateljén